smartphone held at the door

Multi Factor Authenticatie

Extra bescherming tegen de gevolgen van verlies en misbruik van wachtwoorden

Klassiek melden gebruikers zich aan door een combinatie te vormen van gebruikersnaam en wachtwoord. 
De praktijk wijst uit dat dit niet altijd voldoende is.

• Gebruikers hanteren hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen.
• Gebruikers kiezen wachtwoorden die sterk op elkaar lijken.
• Gebruikers delen wachtwoorden met elkaar.
• Wachtwoorden worden onveilig opgeslagen.
​​​​​​​​​​​​​​• Wachtwoorden zijn niet altijd “sterk” genoeg.

Deze factoren vormen een bedreiging voor de bescherming van persoonlijke gegevens. 

Voordeel

Het gebruik van een token brengt een nieuwe beveiligingsdimensie op het klassieke systeem van gebruikersnaam en wachtwoord. In de financiële en juridische sectoren is het gebruik van token, voor toegang tot online diensten, reeds lang ingeburgerd. 

Multi factor authenticatie biedt verschillende voordelen. De unieke combinatie gebruikersnaam – wachtwoord – token zorgt ervoor dat u steeds 100% zekerheid heeft op authentieke of persoonsgebonden identificatie.

Wachtwoord verloren?
In het one factor authenticatiesysteem heeft een hacker voldoende aan de combinatie gebruikersnaam-wachtwoord. In multi factor authenticatie reduceert u het risico op cyberaanvallen en hacking.

Voeg een extra factor toe

Multi factor authenticatie vereist een bijkomende factor bij de aanmeldingsprocedure. Naast het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord, zal de gebruiker nu ook gevraagd worden een code in te voeren, gegenereerd door een token. Tokens kunnen bestaan in de vorm van kleine toestelletjes, die met één enkele druk op de knop een éénmalige code weergeven voor aanmelding. Deze token zijn over het algemeen zo klein dat ze aan een sleutelhanger passen en dus overal mee kunnen. Sommige kunnen zelfs de vorm aannemen van een bankkaart en in een portefeuille passen

Alternatief kan een token ook in andere vormen voorkomen, zoals een app.

Multi factor authenticatie, ook in uw bedrijf?

Denk aan alle plaatsen waar gebruikers dienen in te loggen: pc’s, websites, gevoelige applicaties,… Denk aan het extern aanmelden op bedrijfsnetwerken via VPN….

Multi authenticatie kan uw bedrijf meer beveiligingszekerheid bieden door risicoreducerend te werken. Het toevoegen van de tweede authenticatie factor is in vele gevallen slechts een kleine technische ingreep, omdat de meeste remote access oplossingen hier al op voorzien zijn. 

360IT biedt multi factor authenticatie oplossingen op maat aan.

Wenst uw bedrijf hierin advies? Contacteer ons!